Cand mintea devine copleșitoare
Fuziunea vs. Dezamorsarea cognitiva
Atunci când, în viață, inevitabil se întâmplă să avem gânduri È™i trăiri dificile, putem ajunge să fim copleÈ™iÈ›i de acestea, scazandu-ne drastic calitatea vieÈ›ii. Vedem aceste gânduri ca pe ceva relativ anormal, considerând că nu ar trebui să le avem È™i că, pentru a putea trăi o viață bună, trebuie să scăpăm de ele. Putem să încercăm multe strategii de a controla È™i elimina gândurile neplăcute, precum distragerea atenÈ›iei, suprimarea, confruntarea raÈ›ională (prin aducerea de argumente contra gândurilor) sau ajungem să ne criticam pentru felul în care gândim È™i pentru capacitatea redusă de a le controla.
Însă, aceste “soluÈ›ii” devin o parte din problemă, deoarece, în realitate, avem mai puÈ›in control asupra a ceea ce gândim È™i simÈ›im, decât ni s-a transmis pe parcursul vieÈ›ii.
Cum are si cum nu are loc schimbarea.
Înainte de a face o schimbare în viaÈ›a noastră, este important să ne oferim puÈ›in timp pentru a analiza cum are È™i cum nu are loc schimbarea, ce-i stă în cale È™i ce să facem dacă nu se întâmplă aÈ™a cum ne-am dori (ceea ce, de altfel, rar se întâmplă).
Factori care stau în calea unei schimbări de succes:
-
Așteptările false
-
Evitarea
-
Disconfortul