top of page

Cand mintea devine copleșitoare
Fuziunea vs. Dezamorsarea cognitiva

       Atunci când, în viață, inevitabil se întâmplă să avem gânduri È™i trăiri dificile, putem ajunge să fim copleÈ™iÈ›i de acestea, scazandu-ne drastic calitatea vieÈ›ii. Vedem aceste gânduri ca pe ceva relativ anormal, considerând că nu ar trebui să le avem È™i că, pentru a putea trăi o viață bună, trebuie să scăpăm de ele. Putem să încercăm multe strategii de a controla È™i elimina gândurile neplăcute, precum distragerea atenÈ›iei, suprimarea, confruntarea raÈ›ională (prin aducerea de argumente contra gândurilor) sau ajungem să ne criticam pentru felul în care gândim È™i pentru capacitatea redusă de a le controla.

 

        Însă, aceste “soluÈ›ii” devin o parte din problemă, deoarece, în realitate, avem mai puÈ›in control asupra a ceea ce gândim È™i simÈ›im, decât ni s-a transmis pe parcursul vieÈ›ii. Cu cât gândurile È™i emoÈ›iile devin mai intense, cu atât strategiile de control devin mai inutile È™i chiar problematice. Însă ceea ce putem controla într-o măsură mult mai mare sunt acÈ›iunile noastre. 

         Pentru a reduce din puterea pe care gândurile dificile o au asupra noastră, este necesar să revizuim întâi atitudinea pe care o avem față de acestea. De cele mai multe ori, ajungem într-o stare de fuziune cognitivă, în care vedem gândurile ca reprezentând realitatea, credem prea mult în ceea ce ne spun, le dăm prea multă importantă, adică ne concentrăm prea mult atenÈ›ia asupra lor, ne trăim viaÈ›a după cum ne dictează acestea È™i ne simÈ›im ameninÈ›aÈ›i de ele, mai ales atunci când sunt extrem de intense È™i tulburătoare.


 

Care este alternativa la fuziunea cognitivă?

           După cum spuneam, atunci când suntem în stare de fuziune cognitivă, suntem convinÈ™i că gândurile noastre sunt adevărate È™i importante. Însă, dacă facem un pas înapoi, putem să ne dăm seama de natura reală a gândurilor, acestea fiind doar cuvinte care ne trec prin minte È™i nimic mai mult.

       Acest proces se numeÈ™te dezamorsare cognitivă, prin care putem recunoaÈ™te că gândurile sunt doar fărâme de limbaj, care pot sau nu să fie adevărate (deci nu avem de ce să le credem automat), care pot sau nu să fie importante (le acordăm atenÈ›ie doar dacă ne sunt de folos). De asemena, putem realiza că nu trebuie să ne urmăm întocmai propriile gânduri, atunci când iau forma unor comenzi È™i că nu avem de ce să ne simÈ›im amentitati de către acestea, nici chiar cel mai negativ dintre gândurile noastre nefiind profund tulburător sau înspăimântător. 


 

Cum putem să realizăm dezamorsarea gândurilor?

       Există mai multe tehnici care facilitează dazamorsarea. Unele dintre ele pot părea ciudate la început, însă sunt ca niÈ™te roÈ›i ajutătoare în procesul de dezamorsare. Atunci când folosim astfel de tehnici, este necesar să ne amintim că scopul nu este să scăpăm de un gând neplăcut, nici să ajungem să ne placă sau să ni-l dorim, ci să ajungem să privim gândul drept ceea ce este, anume o înÈ™iruire de cuvinte, È™i să îl lăsăm să existe fară a ne confrunta cu el. Este posibil ca nu toate tehnicile să funcÈ›ioneze la fel de bine în toate cazurile, de aceea este important să le încercăm È™i să vedem care se potriveÈ™te mai bine în cazul nostru. 

 

       Un exerciÈ›iu de dezamorsare implică identificarea È™i numirea poveÈ™tilor pe care le auzim adesea în mintea noastră. Mintea ne spune tot timpul poveÈ™ti despre cine È™i cum suntem, despre cum ne văd ceilalÈ›i, despre ce ar trebui să facem cu viaÈ›a noastră, despre cum va arăta viitorul, despre ce n-am făcut bine în trecut È™i altele asemenea. Multe dintre aceste poveÈ™ti sunt negative, însă nu este nimic anormal în această situaÈ›ie, cercetările arătând că aproape 80% dintre gândurile noastre au conÈ›inut negativ într-o măsură mai mare sau mai mică. Deoarece acesta este felul în care funcÈ›ionează mintea umană, a încerca să eliminăm aceste poveÈ™ti nu poate funcÈ›iona pe termen lung. PoveÈ™tile minÈ›ii nu sunt o problemă în sine, problema apare când fuzionăm cu acestea, când le luăm drept adevăruri incontestabile È™i le dăm prea multă importanță. În schimb, putem să le lăsăm să existe, nedandu-le prea multă crezare È™i importanță.

 

        Întâi, este necesar să identificăm care sunt poveÈ™tile preferate ale minÈ›ii È™i să le dăm nume, cum ar fi povestea “Nu sunt bun de nimic” sau “Nimeni nu mă place” sau “ViaÈ›a mea este fară rost”. Odată ce aÈ›i recunoscut o poveste, doar lăsaÈ›i-o să existe, fară să o confruntaÈ›i sau să încercaÈ›i să o eliminaÈ›i È™i fară să-i daÈ›i prea multă importanță. În schimb, puteÈ›i să vă îndreptaÈ›i atenÈ›ia spre a face ceva ce contează pentru dumneavoastră. Este posibil că la început să nu simÈ›iÈ›i o diferență prea mare când începeÈ›i să folosiÈ›i aceasta tehnică, însă tot exersând să numiÈ›i poveÈ™tile minÈ›ii pe masura ce ele reapar È™i să le lăsaÈ›i să existe, pur È™i simplu, o să începeÈ›i să vedeÈ›i că ele nu mai sunt atât de deranjante È™i că puteÈ›i să vă vedeÈ›i mai departe de viață, chiar dacă ele vor fi în fundalul minÈ›ii. 

 

           O altă tehnică de dezamorsare poartă denumirea de “gândurile muzicale”. Pentru a realiza acest exerciÈ›iu, alegeÈ›i un gând negativ la adresa propriei persoane, o judecată de sine negativa, precum “Sunt aÈ™a neinteresant” sau “Sunt aÈ™a un ciudat”. Păstrând acest gând în minte, încercaÈ›i să-l credeÈ›i cât de mult puteÈ›i pentru vreo 10 secunde, observând cum vă afectează. Apoi, încercaÈ›i să fredonaÈ›i gândul ales pe melodia “MulÈ›i ani trăiască”, cantandu-l în tăcere, în minte, apoi observaÈ›i ce se întâmplă. ReluaÈ›i exerciÈ›iul de câteva ori, alternând între a încerca să credeÈ›i gândul È™i a-l fredona pe diferite melodii (PuteÈ›i alege orice melodie). Pe măsură ce realizaÈ›i acest exerciÈ›iu, puteÈ›i observa cum gândul începe să-È™i piardă din credibilitate, cum îÈ™i pierde din puterea de convingere, cum v-aÈ›i detaÈ™at de acesta, fiind tot mai evident că este doar o înÈ™iruire de cuvinte, precum versurile unei melodii.

 

         Există È™i alte tehnici de dezamorsare, precum a încerca să spunem un gând pe voci diferite, ale unor personaje din desene sau filme, sau a mulÈ›umi minÈ›ii atunci când produce un gând, ca È™i când i-am admite prezenÈ›a, ca atunci când ne întâlnim cu cineva cunoscut pe stradă, dând uÈ™or din cap, însă trecând mai departe È™i vazandu-ne în continuare de planurile noastre. 

©2021 by Psympathise. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
bottom of page